Trauma’s zijn er in alle soorten en maten met die overeenkomst dat ze ingrijpend zijn in iemands leven. Ieder mens gaat op zijn eigen persoonlijke manier om met ingrijpende gebeurtenissen. Vaak lukt het om een weg te vinden om door te gaan in het leven, maar soms lopen mensen als het ware vast. Dan kan er sprake zijn van een onverwerkt trauma en soms zelfs van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTTS).

Een ingrijpende gebeurtenis kan tot psychische klachten leiden. Een ingrijpende gebeurtenis kan de manier waarop u over uzelf, andere mensen en de wereld denkt negatief beïnvloeden. U kunt bijvoorbeeld last hebben van schaamte- en schuldgevoelens en minder vertrouwen hebben in zowel uzelf als in andere mensen. Deze klachten hoeven niet meteen op te treden, soms komt u er pas veel later achter hoe groot de impact is van wat u heeft meegemaakt. Bewust of onbewust heeft u de gedachten aan de nare ervaring verdrongen om zodoende pijn, verdriet of angst te vermijden.
Uit onderzoek is gebleken dat vermijding de klachten in stand houdt. Door juist de confrontatie aan te gaan met de pijnlijke herinneringen, kunt u verwerken wat er is gebeurd en neemt de pijn, het verdriet en/of de angst af.

Therapie bij traumaverwerking

Door te praten over pijnlijke herinneringen en de gevoelens die deze oproepen, kunt u de ingrijpende gebeurtenis zonder vrees onder ogen komen, verwerken en een plaatsje geven. Dit kan middels cognitieve gedragstherapie of bijvoorbeeld wandeltherapie. Een andere mogelijkheid is creatieve therapie, waarbij u zich kunt uiten middels schrijven en uitbeelden. Bewegingstherapie kan ter ontspanning een goede aanvulling zijn of als nabehandeling worden toegepast.